1. El Voluntariat: compromís al llarg de la vida
View the results for this forum   
You are viewing the results organized by item number. Order items by level of agreement.   

Les persones que optem i vivim una experiencia de voluntariat, interactuem amb persones, entitats, idees, i vivències que enspermeten incorporar noves dimensions a la nostra vida. Si bé aquestes experiències poden donar-se puntualment en algunmoment del nostreitinerari personal també poden ser un constant al llarg de la nostra vida.  El voluntariat cal centrar-lo prioritàriament en una edat o bé existeix la possibilitat de trobar fórmules que enspermetin portar-lo a terme de forma continuada?Coneixeu el voluntariat en familia, el voluntariat d’empresa i com les persones grans integren el voluntariat en un aposta de vida activa? Definitivament sembla que es pot fer allò que volem fer, trobant l’encaix entre temps i  accions, fent  posible, entre d’altres,el voluntariat al llarg de tota la vida.

Per més informació clica aquí.
 
Atesa la declaració del Parlament Europeu 2011 - Any Europeu del Voluntariat per a la promoció de la ciutadania europea activa i el reconeixement dels drets de ciutadania de nova generació demanem que es reconegui definitivament el Dret a ser voluntari.

(12 / 55%)

(7 / 32%)

(2 / 9%)

(1 / 5%)
    
 
 Number of assessments : 22

Comments (3)
In this way we will attract more and more volunteers.
Written by simona at 03 / 10 / 2011

Massa oficial. Sobretot si tenim en compte que el voluntariat (dins de l'ambit associatiu) ha existit des de fa més de 100 anys sense necessitat de cap "diploma" ni reconeixement.
Written by gordo montraveta at 24 / 10 / 2011

...no sé si és massa oficial, ..de fet algunes persones nouvingudes, amb problemàtiques diverses, i també alguns col·lectius amb realitats diferents (malalts mentals, persones amb discapacitats,..) troben dificultats reals per poder fer voluntariat,...simplement no es contempla que en puguin fer. Llavors qui dret hi tenen si no hi ha espais ni propostes? Entenc que reclamar aquest dret a ser voluntaris,..apunta directament a totes aquelles "discriminacions" voluntàries o no,..que impedeixen aquest exercici lliure de la pròpia voluntat.
Written by aracelicrespo at 25 / 10 / 2011


El voluntariat és una porta oberta al llarg de tota la vida. A cada edat podem aportar unes coses i també rebre’n unes altres! Cada entitat ha de trobar la millor manera de tenir uns equips orientats a la seva missió, valorant el que pot aportar el fet intergeneracional. Algunes entitats poden donar respostes específiques a cada grup, fins i tot entre els més joves on l’objectiu és la sensibilització social cap al voluntariat adult compromès. Els poders públic han de fomentar i remoure obstacles, i les empreses poden introduir facilitats.

(14 / 74%)

(5 / 26%)
  
 
 Number of assessments : 19

Comments (3)
Public administration has to involve all ages volunteers, because they run programs for all ages citizens, so they cant focus only on one category.
Written by simona at 03 / 10 / 2011

Segur que rebre'm més del que aportem, el voluntariat donarà nova forma a la nostra vida.
Written by M. Assumpta at 21 / 10 / 2011

És important la implicació dels poders polítics, imprescindible per obtenir el reconeixement i suport institucional bàsic. Per la seva part, les empreses, sobretot de caire social, han de donar el suport econòmic i de recursos.
Written by calmecija at 21 / 10 / 2011


Proposem l'impuls de la construcció d'una ciutadania activa, democràtica i responsable, on totes les persones, especialment la gent jove, tinguin l'oportunitat real de ser agents actius en la millora de la societat. Cal que el primer, el segon i el tercer sector treballin plegats i cadascun en l'àmbit de les seves competències i coneixements, per tal de crear les condicions d'infraestructura i estructura que facilitin que tothom que ho desitgi, amb independència de les seves circumstàncies personals, pugui ser voluntari.

(10 / 53%)

(7 / 37%)

(2 / 11%)
   
 
 Number of assessments : 19

Comments (5)
I dont think we have to bring special focus to youth participation. For exemple, in our country usually young people do volunteer, so we have to bring focus to other categorie.
Written by simona at 03 / 10 / 2011

Considero que el primero, segundo y tercer sector deben trabajar en coordinación... y sí cada uno en el ámbito de sus competencias y conocimientos crear las condiciones que faciliten, con indenpendencia a quienes optan por ser voluntarios
Written by celesteflores at 11 / 10 / 2011

El voluntariat és una actitut al llarg de la vida generosa envers la societat que en envolta per tal de millorar-la. Cal facilitar les condicions percercar el dret a se voluntari
Written by M. Assumpta at 21 / 10 / 2011

És important la promoció del voluntariat en els temps actual. El moviment juvenil està poc conscienciat de la importància i de les tasques del voluntariat vers tercers.
Written by calmecija at 21 / 10 / 2011

No només els joves.
Written by Milagros Vallès at 23 / 10 / 2011


Proposem fomentar i compartir les pràctiques d'aprenentatge servei (APS) que s’estan impulsant amb èxit diverses associacions, ONG i entitats de voluntariat en general amb complicitat amb les escoles, instituts i centres de educació en el lleure. I també divulgar el concepte i les oportunitats que ofereix, fent de l'aprenentatge servei un patrimoni de tothom. Proposem a les entitats socials impulsar l’aprenentatge servei com a una metodologia per concretar la seva vessant i responsabilitat educativa.

(15 / 71%)

(3 / 14%)

(3 / 14%)
   
 
 Number of assessments : 21

Comments (3)
Best practices are best ways to show the direction Why not to learn from lessons learned>?
Written by simona at 03 / 10 / 2011

No oblidem les entitats de l'associacionisme cultural.
Written by Milagros Vallès at 23 / 10 / 2011

Una bona metodologia, una eina excel·lent per arribar als més joves i als educadors!! l'APS és un benefici compartit, tots aperenen, tots ajuden, tots guanyen!
Written by aracelicrespo at 25 / 10 / 2011


Els programes europeus de voluntariat han d'aprofundir en la capacitat transformadora del voluntariat, tot facilitant el desenvolupament d'habilitats socials i organitzatives i el creixement en valors dels joves.

(9 / 47%)

(8 / 42%)

(1 / 5%)

(1 / 5%)
    
 
 Number of assessments : 19

Comments (1)
I agree, because young people need organizational skills because they have no experience
Written by simona at 03 / 10 / 2011


Proposem compartir i trobar noves idees orientades a potenciar i fer créixer el nombre de persones que puguin desenvolupar tasques de voluntariat en les Associacions de Voluntariat de Professionals. En l’actualitat aquestes entitats no son excessives ni en nombre, ni en grandària i aporten molts valors i qualitat de vida a les persones implicades en aquest voluntariat a la vegada que es donen resposta a una important necessitat social.


(10 / 53%)

(3 / 16%)

(2 / 11%)

(1 / 5%)

(1 / 5%)

(2 / 11%)
      
 
 Number of assessments : 19

Comments (2)
Professional volunteers organizations are a must especially in country without history in volunteering field
Written by simona at 03 / 10 / 2011

No entenc l'afirmació. Voluntariat de professionals?
Written by Milagros Vallès at 23 / 10 / 2011


El voluntariat, o una part d’ell, també incorpora una dimensió socioeconòmica important, que ajuda en el desenvolupament de la comunitat amb repercussions laborals, socials i econòmiques. Hi ha voluntariat que precisament promou l’emprenedoria i la capacitació de les persones. Proposem que es potenciï des de les Administracions Públiques i la societat civil l’emprenedoria i el suport de les entitats especialitzades.


(11 / 58%)

(4 / 21%)

(3 / 16%)

(1 / 5%)
    
 
 Number of assessments : 19

Comments (1)
Do you know which is the economic effect?
Written by simona at 03 / 10 / 2011


L’actual situació de crisi econòmica requereix que s’impulsin programes específics que donin respostes als efectes més desestructuradors. Les famílies, més enllà de participar en campanyes de suport puntuals, també podríem fer costat a d’altres famílies de forma solidaria mitjançant actuacions molt ben planificades i orientades a la superació de les dificultats en què es poden trobar, ja que moltes persones requereixen ara més que mai sentir-se recolzades i orientades en temes educatius, de salut, laborals o socials i veure oportunitats i planificar accions per evitar entrar en processos de distanciament social.

(11 / 61%)

(6 / 33%)

(1 / 6%)
   
 
 Number of assessments : 18

Comments (1)
In order to involve people in volunteering activities we need infrastructure and money
Written by simona at 03 / 10 / 2011


Proposem incorporar com a contingut de l’intercanvi familiar l’experiència de voluntariat que els seus membres portin a terme., compartir les activitats i les vivències fent reflexions conjuntes i buscant la complicitat i orientacions en el marc de la pròpia família per consolidar de cadascun dels seus membres . La família esdevé un referent de reforç i d’interacció.

(8 / 44%)

(8 / 44%)

(2 / 11%)
   
 
 Number of assessments : 18

Comments (2)
Same comment: the family volunteering concep is not well known
Written by simona at 03 / 10 / 2011

Crec que aqueat idea es gesta en compartir la cultura de la solidaritat. Potser iniclament el que compartim és què fem pels altres, per l'entorn,.per,etc..Més endavant el voluntariat i parlar del voluntariat pot ocupar aquest espai.
Written by aracelicrespo at 25 / 10 / 2011


Caldria fer evident a la societat i a tots els grups d’interès el valor que aporta el voluntariat a la societat. Per això, els investigadors, les universitats, els poders públics, les empreses, poden promoure la recerca aplicada que, també pot mostrar quines són les millors pràctiques locals i internacionals. Caldria un esforç també focalitzat a aquells models que malgrat el seu interès encara no estan prou desenvolupats, com ara el voluntariat en família.

(7 / 41%)

(9 / 53%)

(1 / 6%)
   
 
 Number of assessments : 17

Comments (1)
Family volunteering is not a well known concept
Written by simona at 03 / 10 / 2011


Proposem incrementar la informació sobre les oportunitats de voluntariat presencials i virtuals, així com els programes pensats i adaptats a les necessitats i expectatives dels diversos col·lectius considerant la creació d'incentius clars pels voluntaris.


(12 / 67%)

(3 / 17%)

(3 / 17%)
   
 
 Number of assessments : 18

Comments (2)
Who should define incentives for volunteers?
Written by simona at 03 / 10 / 2011

Jo entenc que parlen d'atractius més que d'incentius, no?
Written by aracelicrespo at 25 / 10 / 2011


Proposem que les entitats i institucions promoguin la participació de les persones grans  en accions voluntàries, amb un protagonisme i un paper social actiu , contribuint així amb els seus coneixements, dedicació, experiència i valors a millorar les necessitats del seu entorn i al benestar de la comunitat.


(16 / 84%)

(3 / 16%)
  
 
 Number of assessments : 19

Comments (2)
This is our case
Written by simona at 03 / 10 / 2011

Caldrà trobar un equilibri entre els diferents sectors d'edat de voluntaris.
Written by Milagros Vallès at 23 / 10 / 2011


Proposem que en la realització d’accions solidàries per part de les persones grans es vetlli per fer notori el sentiment d’utilitat social de la seva actuació. D'aquesta manera  es contribueix a la  millora de la seva  autoestima, del seu desenvolupament personal, així com de  la seva imatge i el seu prestigi social.


(12 / 67%)

(5 / 28%)

(1 / 6%)
   
 
 Number of assessments : 18

Comments (2)
Local changes are always so it is different to follow it.
Written by simona at 03 / 10 / 2011

La societat necessita de gent disposada a ajudar. El colectiu de persones grans és un bon potencial donada la seva experiència de vida i la seva disponibilitat de temps. Crec que és un tema important i que a la vegada dona dinamisme i vida a persones que al arribar a la jubilació es senten allunyades del mon actiu i volen continuar sentint-se útils. A mi personalment m'encantaria poder participar en aquestes tasques. La meva valoració es molt positiva i he enviat les meves dades, però no estic segura d'ahver-ho fet correctament, per la qual cosa torno a posar-les aqui: nllorenscanut@yahoo.es
Written by Nuria LLorens Canut at 27 / 10 / 2011


Quan hagis acabat de valorar aquest fòrum, pots continuar en els altres tallers:

1.      1. El Voluntariat: compromís al llarg de la vida

2.      2. Gestió del Voluntariat

3.       3. Nous models de Voluntariat

4.       4. Formació del Voluntariat

5.       5. Polítiques públiques de promoció del Voluntariat

6.       6. Nous models de col·laboració

7.       7. Territoris socialment responsables

 

General comments

Old volunteers should be in focus in the same way that young volunteers are.
Written by simona at 03 / 10 / 2011
En moments de crisis és fa més necessari impulsar el voluntariat com a forma de contribuir a minvar els efectes negatius i a ajudar a trobar els camins de sortida
Written by sirimiri at 08 / 10 / 2011
COMENTARI II 20 ANYS A Catalunya des de 1991 amb la celebració del IV Congrés Europeu EuroVol, passant pel Congrés Europeu del Voluntariat de 1988 fins arribar a 2011 podríem identificar els mots clau ?. En els darrers anys hem anat construint idees conceptes accions i desenvolupat múltiples experiències. Ara podríem iniciar una nova etapa que podem anar apuntalant en el present congrés. Si repassem 1991 veurem que ens proposàvem reconèixer el valor del voluntariat, impulsar-lo dins l’acció organitzada, elaborar estudis comparats i estructurar-lo per sectors i territoris, establir deduccions fiscals, constituir gabinets de premsa, la valoració per part de l’empresa en la selecció a la vegada que es faciliti la seva pràctica fins i tot en hores de feina. 1998 apuntava a la superació dels nous reptes socials, creació de xarxes d’entitats i de projectes, més formació per desenvolupar habilitats i millora el rigor. El voluntariat esdevé un espai d’enfortiment de la democràcia a partir de la participació ciutadana. L’ús de les TIC la redefinició del diàleg amb l’Administració Pública, l’aportació d’ innovació i la valoració d’un sistema d’acreditació. Enguany tot apunta a reflexionar sobre nous models, voluntariat en família, el expert, d’empresa... Quin paper han de jugar les xarxes socials ? Es donarà resposta als nous paradigmes, a la crisi econòmica, a les noves necessitats socials emergents. Què no s’ha fet prou i caldrà continuar reforçant? Ens sentim part d’una realitat de voluntariat europeu, hi ha un intercanvi de base?. Estàs convidat a dir la teva ¡ Jordi Virgili
Written by jordivirgili at 09 / 10 / 2011
Aquesta setmana visitant la Fundació Catalana de l’espai, em reunia amb Victor Martínez i uns dies després reunit amb l’amic Rafael Ruiz de Gauna de la Fundació Pere Tarrés vaig poder observar la importància que té el moviment educatiu del lleure infantil i juvenil a Catalunya. Molts joves troben en els esplais i en els agrupaments un espai formidable per contribuir des del voluntariat a l’educació de moltes persones. Certament mirant enrera destaca essencialment l’experiència que vaig tenir com a monitor de centre d’espai. Crec que va ser fonamental per forjar els valors que m’han servit de referent al llarg de la meva vida. Si bé a partir del 22 anys molts d’aquests joves voluntaris deixen de ser-ho les entitats que donen aixopluc a aquesta experiència han de saber trobar els relleus generacional tot i que també explorar noves alternatives que puguis seguir entusiasmant els joves monitors per seguir vinculats d’alguna manera amb aquest extraordinari projecte educatiu. Jordi Virgili
Written by jordivirgili at 09 / 10 / 2011
Des del nostre lloc de feina podem també participar en programes de voluntariat o bé suggerir a la nostra empresa el seu desenvolupament. Després de la lectura de les recomanacions i propostes presentades a la Unió europea per impulsar el Voluntariat Corporatiu VC permeteu-me una breu síntesi: • L'acció social de les empreses és més que filantropia. El VC és part integral de la seva Responsabilitat Social Empresarial. • Cal destacar les millors practiques y estar present en l’agenda política i econòmica i permetre incentius fiscals específics. • Promoure premis, reconeixements i aliances intersectorials per fomentar la cohesió i la innovació social. • Establir ponts i connexions entre ONG i empreses fins i tot afavorint un entorn propici de intermediació • Cal conèixer millor la dimensió, la mesura i l’impacte del VC a Europa. • El VC pot proporcionar una forma alternativa d'aprenentatge i formació. Fins i tot es podria incloure en la gestió de la carrera professional. Jorddi Virgili
Written by jordivirgili at 09 / 10 / 2011
Per què haig de contestar totes les preguntes per poder enviar aquest formulari? Fa que la gent es tiri enrere.
Written by jroca at 13 / 10 / 2011
En principi es pot optar per valorar un sol ítem del Fòrum si així es desitja, el sistema et demana que es participi a tots els altres, però si només ho fas en un també queda resgitrat.
Written by congreseuropeu at 14 / 10 / 2011
Voluntariat en família El meu temps és preciós [...] Tinc tres fills, treballo a temps complet i els meus pares també em necessiten. Malgrat tot, he pres un compromís amb la meva comunitat. Els meus pares també eren voluntaris. No dono a l’abast per fer-ho tot: el treball, les compres, les activitats [...], passar temps amb el meu marit. Tot el meu temps està ocupat. El voluntariat en família em permet emportar-me els meus fills per a fer tasques de voluntariat. Puc ajudar a fer-los comprendre i viure el que feia quan era una nena, [...] ajudar els altres. M’és més fàcil inculcar-los els valors i un sentiment comunitari, cosa que seria més difícil d’una altra manera. Quan treballem conjuntament, molts d’aquests problemes desapareixen. [Testimoni d’una voluntària canadenca] Us convidem a conèixer l’informe del Departament de Benestar Social elaborat per la Fundació Pere Tarrés http://www2.peretarres.org/projectessocials/voluntariat_familiar.pdf També ens agradarà conèixer bones pràctiques, crides, o bé experiències directes o be reflexions sobre aquest tema. Rosa Coscolla i Jordi Virgili
Written by jordivirgili at 14 / 10 / 2011
APRENENTATGE SERVEI Tot i la pluralitat d'experiències d'APS, amb accents i sensibilitats diferents, hi ha un cert grau d'unanimitat en definir-lo com una activitat complexa que integra el servei a la comunitat amb l'aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors. En l'APS es fonen intencionalitat pedagògica i intencionalitat solidària. És una proposta innovadora que parteix d'elements tan coneguts com el servei voluntari a la comunitat i l'adquisició d'aprenentatges. Recomanem veure la web http://www.aprenentatgeservei.cat/ Algú s’anima a explicar alguna experiència ? Jordi Virgili
Written by jordivirgili at 14 / 10 / 2011
Fa 10 anys el Manifest del 2n Congrés Catalá de l' Associacionisme i el Voluntariat feia una crida als responsables del món associatiu i al conjunt del voluntariat, al món de la política i de l'addministració, al món laboral i d'empresa, als ámbits docents i de la comunicació, i al conjunt de la ciutadania per tal que cadascú des de la seva responsabilitat, emprengui una acció decidida que garanteixi de manera creixent un desenvolupament ple del teixit associatiu i el voluntariat a Catalunya. Algú s'anima a valorar aquests darrers 10 anys ? Segueix sent vàlida aquesta crida ?. Jordi Virgili
Written by jordivirgili at 15 / 10 / 2011
Propongo esta reflexión sobre una premisa que me inquieto al realizar la lectura de este foro: "el voluntariado es un derecho". Desde el punto de vista humanista " el voluntariado es un deber", deber del individuo con su ciudad.
Written by IsabelV at 22 / 10 / 2011
Entre d'altres accions que des del voluntariat de les persones grans porten a terme a Catalunya voldria destacar la important tasca que s'està fent a les comarques gironines promoguda per les persones grans. De fet ve de lluny per posar un exemple de referència a la Comarca de la Selva ja s'han celebrat tres congressos. En l'actualitat s'ha aconseguit una coordinació estable entre les comarques de l'Alt i Baix Empordà, Pla de l'Estany, la Selva i el Gironès. Es tracta d'identificar quines són les temàtiques que preocupen al conjunt de la societat, especialment en els esmentats territoris, tot seguit organitzar sesions informatives i formatives per concretar quines són les accions més convenients a desenvolupar des de la socieat civil, amb clar protagonisme de les persones grans i també des de les administracions públiques . Un enfocament que supera el de la reivindicació i que es fonamenta en les aliances, els acords de col.laboració i la participació activa de les persones grans. Oi que estem davant d'una experiència replicable a d'altres territoris, Catalunya, Espanya, Europa...? Jordi Virgili
Written by jordivirgili at 23 / 10 / 2011
Hola Isabel he invitado a la Fundación Catalunya Voluntaria a que den respuesta a tu comentario dado que han sido los autores de la propuesta a la que haces referencia. Un saludo. Jordi Virgili
Written by jordivirgili at 23 / 10 / 2011
La mitjana edat (Midlife) és aquella etapa de la vida entre els 4o i els 60, que comença quan ens adonem de que el “Futur ja és aquí i no és cóm ens l’havíem imaginat”. S’obre un temps en el que sentim una imperiosa necessitat de donar sentit a la nostra vida, de recuperar la nostra essència. La mitjana edat no és bàsicament un temps de CRISI, és essencialment un temps de TRANSICIÓ a la cerca i recuperació de la nostra veritable identitat. L’objectiu final d’aquest segon viatge és acostar-nos de cara vers la PLENITUD personal. I en aquest peregrinatge vers la nostra veritable realitat, vers el nostre somni, ens trobem amb la nostra motxilla personal plena d’experiències, de coneixements i de capacitats. I es llavors quan la mitjana edat ens fa un regal “la generativitat” aquella capacitat i aquella necessitat de compartir el que som, el que hem aprés sense demanar res a canvi. Volem que el que hem tret de bo de la nostra vida no es perdi sense que ningú ho aprofiti. A la mitjana edat, el voluntariat apareix com una resposta operativa, clara i eficaç a aquesta necessitat vital que sorgeix des de la generativitat. El voluntariat ofereix l’oportunitat d’aportar a les persones i a la societat tot allò que hom té per més valuós i, a la vegada, ofereix un espai on les persones en la mitjana edat poden compartir recursos i vivències que els ajudin a fer front a les seves respectives “segones meitats de la vida” amb energia i vitalitat. Rafa Escudero y Jordi Virgili
Written by jordivirgili at 23 / 10 / 2011