La salut de la població depèn de molts factors: individuals (edat, sexe, genètica), de l’estil de vida, de les influències socials, de les condicions de vida i treball, de les condicions socioeconòmiques, etc. Però també depèn d’aspectes ambientals, com són la qualitat del que respirem, mengem i bevem; del soroll, altres factors fisicoquímics o del grau de neteja.
Controlar tots aquests aspectes i millorar-los és el gran repte per aquesta propera dècada. Malgrat els esforços realitzats, no hem aconseguit disminuir suficientment els nivells d’òxids de nitrogen i de partícules en suspensió, provinents fonamentalment dels vehicles dièsel. També tenim el repte de conservar el nostre caràcter de ciutat mediterrània, vital i activa, i al mateix temps ser capaços d’aconseguir entre tots assolir millors nivells de confort acústic. Tant en qualitat de l’aire com en soroll, la circulació és una de les claus del problema, aspecte que haurem de resoldre de forma contundent.
D’altres àmbits, com són la influència de certes substàncies químiques, l’electromagnetisme, la qualitat de les partícules en suspensió, de l’aigua, les olors, etc., sobre la salut, ens cal millorar-ne el coneixement i mentrestant aplicar el principi de precaució.
Podem destacar el gran avanç que hem fet en els darrers anys en la depuració d’aigües residuals, que ha permès millorar substancialment la qualitat de l’aigua dels medis receptors. D’altra banda, ha augmentat l’oferta de productes ecològics i s’han començat a introduir en els menjadors escolars i en alguns serveis de càtering i restauració.
3.1.    Millorar la qualitat de l’aire, especialment els òxids de nitrogen, les partícules en suspensió i els al·lergògens. Disminuir el trànsit motoritzat, fomentar els combustibles menys contaminants i el vehicle elèctric i reduir l’ús de gasoil.
Comments (5)
3.2.    Crear zones de baixa emissió on només es permeti la circulació lliure dels vehicles que compleixin uns determinats estàndards d’emissions de contaminants i divulgar la informació sobre la qualitat de l’aire i les seves conseqüències sobre la salut.
Comments (3)
3.3.    Millorar el confort acústic. Contribuir a disminuir els nivells de soroll, especialment en la circulació amb motos, en l’oci nocturn, en les obres i amb els aires condicionats. Intensificar el control.
Comments (5)
3.4.    Millorar la qualitat de l’aigua de boca, inclosa la qualitat organolèptica, així com la qualitat de les aigües de bany, de la sorra i dels rius.
Comments (3)
3.5.    Fomentar i prestigiar la producció i el comerç dels aliments més saludables (ecològics, sense additius). Generalitzar-ne l’ús en menjadors escolars i comunitaris (residències, hospitals, etc).
Comments (9)
3.6.    Assolir l’excel·lència en la neteja urbana, amb més implicació ciutadana en el manteniment de l’espai públic (ús de papereres, animals de companyia, festes, etc).
Comments (7)
3.7.    Disposar d’una ciutat ben il·luminada i amb menor contaminació lumínica.
Comments (8)
3.8.    Prevenir la contaminació odorífera (orins, residus, fums, etc).
Comments (4)
3.9.    Enriquir els entorns quotidians amb la presència de vegetació i elements naturals que milloren la qualitat de vida i la salut de les persones.
Comments (3)
3.10.    Impulsar la recerca sobre els efectes de diferents factors fisicoquímics (radiacions ionitzants, antenes, electromagnetisme, productes químics) en la salut. Aplicar el principi de precaució.
Comments (3)


General comments
S'hauria d'afegir en alguna línia el control de la contaminació tèrmica per l'aire calent i enrarit dels aparells d'aire acondicionat, que no només poden fer "la vida impossible" pel soroll, sinó també pel sobreescalfament de l'aire dels patis interiors pels que es ventilen les vivendes
Written by agost at 15 / 10 / 2012


This forum has been assessed 209 times [Participate] [View the results for this forum]