Les ciutats tenen una gran responsabilitat en la rercerca de solucions, atès que concentren una bona part del consum de recursos i generen impactes ambientals locals i globals. Alhora, a causa de l’elevada densitat de persones que hi viuen, dels serveis i activitats que s’hi desenvolupen i de les infraestructures que s’hi localitzen, són més vulnerables als riscos, i específicament, als derivats del canvi climàtic. Barcelona és, a més, una ciutat especialment sensible al canvi climàtic, per la seva situació a la zona mediterrània, i pot veure’s afectada amb sequeres, onades de calor, episodis d’inundacions, augment de la probabilitat d’incendis, etc.
Per fer front a aquest repte localment, hem de trobar solucions innovadores capaces de reduir els riscos sobre la salut, protegir les infraestructures de subministrament d’aigua i energia, de transport i de gestió de residus.
A Barcelona, només emetem 2,5 tones de CO2 eq anuals per habitant, però tot i així cal reduir encara més les emissions o bé capturar-les (mitigació), i ens cal incorporar els riscos del canvi climàtic en la planificació de la ciutat, fent-la més adaptable als canvis, més resilient.
Com menor sigui la petjada ecològica de Barcelona, més independent serà de l’exterior, menor impacte produirà i més resilient serà. Cal doncs avançar cap a l’horitzó de l’autosuficiència, seguint les estratègies d’adaptar la qualitat dels recursos als usos que es preveuen (p.ex, amb l’ús d’aigua freàtica per a la neteja o el reg de parcs i jardins), de reducció del consum (reduint la demanda i augmentant l’eficiència) i produint localment tot allò que siguem capaços.
Barcelona també ha de continuar participant activament com fins ara en la construcció de respostes globals, a través de xarxes internacionals o a través de relacions bilaterals, tant per facilitar l’intercanvi d’experiències com per contribuir i liderar el debat en favor d’una societat més justa.
10.1.    Millorar la capacitat d’acció proactiva i preventiva per disminuir la vulnerabilitat. Planificació i gestió integral de riscos. 
Comments (0)
10.2.    Protegir el clima. Minimitzar les emissions amb efecte d'hivernacle. 
Comments (2)
10.3.    Prevenir els riscos del canvi climàtic: adaptació de les infraestructures, disponibilitat d’aigua, efectes sobre la salut, selecció d’espècies vegetals adequades, etc.
Comments (1)
10.4.    Caminar cap a l'autosuficiència energètica: reduir el consum d’energia (reducció de la potència instal·lada, eficiència) i augmentar l’aportació d’energia renovable local. Garantir el subministrament.
Comments (2)
10.5.    Recuperar i potenciar la producció alimentària local i millorar la seguretat alimentària.
Comments (2)
10.6.    Fer una bona planificació de l’ús de l’aigua potable, adaptant la qualitat de l’aigua al seu ús. Aprofitar els recursos hídrics alternatius disponibles: captació d'aigua de pluja, reutilització d’aigües grises i depurades, ús d’aigua freàtica.
Comments (1)
10.7.    Disminuir la petjada ecològica sobre el planeta: mar, zones humides, rius, boscos, atmosfera. Responsabilització de la ciutat dels seus impactes globals.
Comments (0)
10.8.    Mantenir el prestigi i el posicionament de la ciutat a nivell internacional pel seu compromís amb la sostenibilitat. De manera especial, impulsar i liderar les polítiques sostenibilistes en l’àmbit mediterrani.
Comments (1)
10.9.    Cooperar amb altres ciutats i ciutadanies. Del 0,7 a la coresponsabilitat planetària.
Comments (2)
10.10.    Promoure la cultura de la pau i la cultura de la no violència.
Comments (2)


General comments
La línia d'acció 10.7 és tan transversal que podria englobar bona part de les 100 línies del Compromís. Segurament per això no és prou especifica com per constituir una línia d'aquest objectiu.
Written by omarcos at 08 / 10 / 2012
. Que en la diagnosi surti la definició de resiliència explícitament. . Explicitar la relació amb el moviment Barcelona en transició (transition towns) Escrit per: Amanda Ortega, Elena Forcada i Arantxa Arnaiz, lavola.
Written by Arantxa Arnaiz at 08 / 10 / 2012
Diagnosi. Canviar el paragraf tercer pel següent: ‘Cal reduir més les emissions de CO2 i altres, a Barcelona encara emetem 2,5 tones de CO2 equivalents anuals per habitant. El Govern de Barcelona així com també les seves entitats, empreses i fins i tots la ciutadania, ha d’anar incorporant, en la seva planificació, els riscos derivats del canvi climàtic de manera que aquesta esdevingui més adaptable als canvis.’
Written by Josep Maria Gil Martinez at 09 / 10 / 2012


This forum has been assessed 135 times [Participate] [View the results for this forum]