Barcelona haurà de respondre en els propers anys, als reptes derivats de la globalització amb conseqüències sobre l’economia i la mobilitat; de la transformació de relacions socials a través de les tecnologies de la informació i als derivats de la gestió del risc i del canvi climàtic.
Pel que fa al canvi climàtic, el compromís marcat per la UE de reduir el 20% dels gasos amb efecte d’hivernacle per l’any 2020 es pot considerar ambiciós, però el d’aconseguir un 80-95% de reducció per l’any 2050 requereix un canvi radical a curt termini en la planificació urbana, en la regeneració de la ciutat construïda i en la conducta dels ciutadans. Tot i haver reduït en els últims 10 anys la intensitat energètica i haver multiplicat per més de 20 la producció d’energies renovables a la ciutat, encara ens queda molt per fer per estendre una nova cultura de l'energia, similar a la més assumida nova cultura de l’aigua, que ha permès situar Barcelona en les primeres posicions de ciutats que menys aigua consumeixen a Europa.
La tecnologia per si sola no és suficient, però és una altra eina de què disposem per aconseguir aquest horitzó de ciutat amb emissions 0. Les millors tecnologies disponibles poden aconseguir més eficiència i optimitzar el consum de recursos, i les tecnologies de la informació i la comunicació permeten facilitar una gestió més intel·ligent de la ciutat, monitoritzant la realitat en temps real. Les TIC, a banda de proporcionar informació, cal a més que siguin útils en l’elaboració col·laborativa, la consulta, la deliberació i la participació en la planificació, seguiment i avaluació de processos, tant en les administracions com en les organitzacions socials i empresarials.
Però quan parlem de ciutat o comunitat “smart” no només ens referim a ciutat “tecnològica” o a ciutat “digitalitzada”, ens referim a ciutat sostenible, habitable i productiva, a una ciutat pensada per les persones, eficient en el consum de recursos i generadora de talent.
4.1.    Reinventar la ciutat per fer el seu metabolisme més eficient i productiu a través de la innovació, la creativitat i el talent. Ciutat smart.
Comments (6)
4.2.    Integrar l’eficiència en la planificació urbana. Crear ecobarris. Optimitzar l’ús del territori.
Comments (2)
4.3.    Renovar la ciutat construïda a través de la regeneració energètica dels edificis i habitatges, començant per edificis públics exemplificadors. Aïllar tèrmicament els edificis (façanes, cobertes, finestres), millorar-ne les instal·lacions tèrmiques i d’il·luminació, utilitzar equips eficients, produir energia en el mateix edifici i fer-ne un ús responsable.
Comments (6)
4.4.    Augmentar el coneixement sobre la construcció sostenible. Aprendre junts de la pràctica i promoure la col·laboració entre professionals de diversos sectors: ambientòlegs, enginyers, arquitectes, constructors, paisatgistes, sociòlegs, etc. Promoure la certificació ambiental dels edificis.
Comments (3)
4.5.    Estalviar recursos naturals i aconseguir la màxima eficiència en el seu ús, en especial l’aigua i l’energia: producció (eficient, centralitzada), distribució (xarxes intel·ligents, xarxes de distribució de fred i calor de barri), reducció del consum (gestió de la demanda i eficiència), i tractaments. Mesurament intel·ligent de consums.
Comments (2)
4.6.    Aprofitar al màxim els recursos energètics locals, prioritzant les energies netes i renovables en diferents àmbits, tant en edificis com en el transport.
Comments (0)
4.7.    Implantar el vehicle elèctric. Reconversió progressiva de les flotes de transport públic, flotes captives i vehicle privat en flotes més netes i menys sorolloses.
Comments (8)
4.8.    Treure el màxim rendiment de les noves tecnologies amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones.
Comments (6)
4.9.    Transformar la ciutat per afegir-hi una nova xarxa d’informació que proporcioni dades útils per a la millora de la gestió i per a orientar l’acció de la ciutadania. 
Comments (9)
4.10.    Impulsar un protocol de ciutats que fomenti projectes i programes compartits per fer les ciutats més intel·ligents. Utilitzar la ciutat com a laboratori per testar noves solucions més sostenibles.
Comments (5)


General comments
Hi ha un tema esencial per fer una ciutat eficient, productiva i d'emissions 0, que és el coneixement d'aquesta ciutat i de cada un dels elements que la conformen. El coneixement que avui tenim del parc edificat a Bacelona és mínim, pel que fa a les seves caracteristiques constructives, ús o comportament energètic. Caldria crear un "Obsevatori de l'habitatge o dels edificis" per tal de disposar d'aquest coneixement i poder prendre les mesures adients i més eficients i efectives.
Written by xavica at 04 / 10 / 2012
En llegir aquest objectiu i altres, sembla que donem molt importancia a l'eficiència i a l'estalvi energètic millorant els sistemes actius. Previ i prioritari a això, és considerar els sitemes pasius i la bona utilització de l'edifici. En un clima com el nostre resulta inconcebible la inversió en els equipament de fred i calor que s'està fent, quan podriem assolir uns nivells de confort raonables amb l'ús de sistemes pasius com ventilacions creudes, proteccions solars i molts altres. Aquest tema només presenta un problema que va directament relacionat amb el punt 3.3, si no podem obrir les finestres perque hi ha massa soroll, cap sistema passiu pot funcionar.
Written by xavica at 04 / 10 / 2012
La ciutat eficient demana d'un bon manteniment i un on ús dels espais publics, dels edificis i dels habitatges. Aquest aspecte no l'he trobat en els diferents capitols del Comprmís, i considero hauria de ser un tema destacat en els objectius ciutadans per la sostenibilitat.
Written by xavica at 04 / 10 / 2012
Crec que també és important fer difusió fora de Bracelona dels bon exemples i dels resultats aconseguits per "contagiar positivament" altres ciutats, però també perquè els actors de Barcelona que facin part d'aquest canvi també es sentin reconeguts.
Written by Club EMAS at 05 / 10 / 2012
Es pot ser guapo i intel•ligent? Proposem canviar el títol i fer "la Barcelona guapa i intel•ligent” Escrit per: Amanda Ortega, Elena Forcada i Arantxa Arnaiz, lavola.
Written by Arantxa Arnaiz at 08 / 10 / 2012


This forum has been assessed 219 times [Participate] [View the results for this forum]