Els serveis i el comerç tenen un paper predominant en l’economia de la ciutat. L’activitat turística ha crescut exponencialment i en aquests anys Barcelona s’ha convertit en la primera destinació de Catalunya, per damunt de la Costa Brava. Actualment s’estima que el nombre de turistes és de 24 milions l’any i que el 10% del PIB de la ciutat és aportat pel turisme. Per contra, la indústria ha estat deslocalitzada.
Moltes organitzacions de la ciutat ja incorporen criteris ambientals i de sostenibilitat en els seus processos de disseny i de modernització. Els sistemes de gestió ambiental s’han generalitzat. S’ha desenvolupat un nou sector industrial i empresarial ambiental, font de riquesa i de creació de llocs de treball. Barcelona és un destí de turisme responsable, i disposa de la certificació ”Biosphere World Class Destination”.
Però sobretot cal repensar el model econòmic. Afrontem el gran repte de superar la crisi econòmica al mateix temps que l’energètica i la climàtica. És indispensable que el preu de les coses internalitzi els costos socials i ambientals i que progressem cap a la descarbonització de l’economia. Pel que fa la ciutat, cal deixar de concebre-la com a producte que es compra i es ven i entendre-la com a servei a les persones: habitabilitat. comfort, assistència...
8.1.    Fomentar la inversió en la nova economia de la ciutat intel·ligent, amb un entorn favorable a captar i retenir talent internacional. Impulsar iniciatives de sectors emergents d'alt valor afegit, especialment les relacionades amb el coneixement, la creativitat o la innovació. 
Comments (6)
8.2.    Internalitzar els costos socioambientals, incloure'ls en la comptabilitat i donar-la a conèixer. Incorporar criteris socioambientals en la fiscalitat, establint tributs dissuasoris (ecotaxes) i incentivadors (bonifiacions, exempcions, ajudes).
Comments (3)
8.3.    Cercar la prosperitat i no necessàriament el creixement. Gestionar els fons econòmics amb criteris ètics i solidaris (banca ètica).
Comments (3)
8.4.    Evolucionar cap a una economia baixa en carboni, tot impulsant l'ús d'energies en menors emissions de gasos amb efecte d'hivernacle associades i la reducció del consum d'energia. En casos puntuals, recórrer a la compensació d'emissions..
Comments (3)
8.5.    Establir l’ecodisseny i l’ecoproducció, basats en el cicle de vida, com a procediments prioritaris de creació de productes i serveis.
Comments (2)
8.6.   Impulsar l’ocupació verda, entesa com aquella que contribueix substancialment a preservar o restaurar la qualitat ambiental.
Comments (3)
8.7.    Avançar en el desenvolupament d’un turisme sostenible en equilibri amb el territori. Aconseguir  la coresponsabilització dels visitants i de la indústria turística en l’ús eficient dels recursos naturals, el manteniment de la qualitat ambiental i la preservació del patrimoni cultural material i immaterial.
Comments (5)
8.8.     Afavorir el petit comerç i els eixos comercials dels barris. Promoure els productes genuïns i artesanals de qualitat.
Comments (0)
8.9.   Fomentar l’emprenedoria i la petita empresa i cooperatives. Intensificar la col·laboració público-privada.
Comments (3)
8.10.    Consolidar plataformes de col·laboració universitat-empresa-administració per a impulsar l'economia de la innovació urbana.
Comments (4)


General comments
Cal que la política municipal (marques, etiquetes...)no es quedi en la imatge. Cal anar a l'arrel d'un nou model econòmic que incorpori els tres aspectes de la sostenibilitat.
Written by Participants at 20 / 09 / 2012
Repensar el model socioeconòmic (ara mateix és insostenible). Intoduir altres indicadors a part dels econòmics. (Aportació sessió 20/09/2012).
Written by Participants at 20 / 09 / 2012
Cal reforçar el concepte de compra verda en totes les compres de les administracions i de les entitats signats.
Written by xavica at 04 / 10 / 2012
En referència a l’afirmació que Barcelona és un destí de turisme responsable, cal continuar sent ambiciosos i afirmar que es troba en el camí de ser un destí de turisme responsable però que cal seguir-hi treballant i detallar com fer-ho sosteniblement. Escrit per: Amanda Ortega, Elena Forcada i Arantxa Arnaiz, lavola.
Written by Arantxa Arnaiz at 08 / 10 / 2012
Diagnosi: Al tercer paragraf, després de ‘model econòmic’ afegir el següent: ‘situant com a eix central l’interés per les persones, per la comunitat en lloc del lucre individual.’
Written by Josep Maria Gil Martinez at 09 / 10 / 2012


This forum has been assessed 170 times [Participate] [View the results for this forum]