Hem avançat col·lectivament en la reducció del consum de materials, l’ús de productes ambientalment més correctes, el consum responsable i l’intercanvi de béns i serveis. Cada cop som més conscients que l’important és disposar del servei o poder realitzar una funció, més que ser propietari o adquirir productes. Cada cop demandem més informació sobre l’origen del producte, el procés de producció i els seus impactes, el consum associat durant la seva fase d’ús o el seu tractament final.
Existeixen a Barcelona diverses iniciatives com ara bancs de temps i intercanvi de feines i serveis; cooperatives de consum agroecològic; mercats de reutilització de roba i altres productes que no han finalitzat el seu cicle de vida; programes de socialització de llibres de text i material educatiu; el Banc dels Aliments, etc.
Barcelona és una de les ciutats europees pioneres en l'aplicació de polítiques de compra pública sostenible. Es calcula que el valor de les compres de les administracions púbiques europees equival a un 16% del PIB europeu, per tant, tenen un pes relatiu rellevant en el mercat. Dins de l'Ajuntament, el Programa Ajuntament+Sostenible pretén incorporar criteris ètics i socials i generar la demanda de productes i serveis més ecològics. Un dels principals èxits del programa ha estat l’ambientalització de contractes equivalent al 96% del volum econòmic total.
Tanmateix, la gran oferta de béns de consum procedents de tot el món, la comercialització de molts productes d’usar i llençar, i certes pautes i hàbits de consum fan que a la nostra societat generem una gran quantitat de deixalles. En aquests darrers anys i amb la crisi econòmica, ha anat disminuint la generació de residus. També hem progressat molt en la recollida selectiva, gràcies a l’extensió de la recollida de residus orgànics a tota la ciutat, a la millora de l’accessibilitat dels contenidors, a l’augment dels punts verds i al desplegament de la recollida comercial. Hem de capgirar la idea que és més ric qui més llença. Hem de desacoblar el creixement econòmic del consum de recursos i la generació de residus, desmaterialitzar el benestar.
5.1.    Desacoblar el desenvolupament econòmic del consum de recursos i la generació de residus. Desmaterialitzar la societat, allargant la vida útil dels productes (manteniment, recuperació, reparació i reutilització) i compartint serveis (vehicle, serveis edificis). Pensar en clau d’usuari enlloc de propietari.
Comments (4)
5.2.    Avançar cap al residu 0, a través de plans de reducció, acords voluntaris, tallers de reparació d’electrodomèstics i voluminosos, implantació de sistemes de retorn i reutilització d’envasos, eliminació de les bosses de plàstic d’un sol ús, mercats d’intercanvi, etc.
Comments (4)
5.3.    Millorar la informació per al consumidor. Exigir un bon etiquetatge sobre origen i característiques (producció ecològica, transgènics, etc.) dels productes.
Comments (8)
5.4.    Impulsar programes d’educació del consum. Reflexionar sobre consum superflu, opció pels productes més saludables i sostenibles ja des de l’escola.
Comments (5)
5.5.    Fer un consum responsable de béns i serveis: comerç just, comerç de proximitat (concepte km 0), productes alimentaris locals i de temporada.
Comments (2)
5.6.    Enfortir la contractació i compra responsable per part de l’administració pública i del sector privat: fusta, roba, equips electrònics, etc. Incorporació de criteris ambientals i socials en concursos públics. Formalitzar contractes amb reserva social a través de centres d’inserció sociolaboral o entitats sense ànim de lucre.
Comments (6)
5.7.    Estendre les xarxes de consum (xarxes d’intercanvi, cooperatives de consum, bancs del temps, etc.).
Comments (6)
5.8.    Suprimir el malbaratament alimentari a tots els nivells (famílies, escoles, menjadors) amb la cooperació del sector de la producció i distribució d’aliments (grans superfícies, distribuïdors, mercats municipals).
Comments (5)
5.9.    Augmentar la proporció de residus recollits selectivament i la qualitat de les fraccions. Separar els residus i llençar-los on pertoqui correctament. Utilitzar els punts verds i les altres opcions de recollida especials existents. Fer campanyes informatives i de sensibilització.
Comments (8)
5.10.    Millorar la gestió dels residus prioritzant per aquest ordre la reducció, la reutilització, el reciclatge i la valorització energètica. Aplicar el criteri de proximitat i responsabilitat en el seu tractament i optimitzar les rutes de transport.
Comments (2)


General comments
Ja ho he comentat en el punt 5.5: El sector públic és el més gran consumidor. Incorporar polítiques de compres ètiques per part de les institucions públiques seria molt important. Crec que estaria bé considerar-lo com a un punt específic de l'objectiu.
Written by XarxaConsum at 01 / 10 / 2012
Crec que tots hem de posar de la nostra part per avançar en aquets objectius, però si l'admnistració pública no els té clars, es fa molt complicat avançar, donant exemple tots plegats l'evolució serà molt més ràpida
Written by rené at 09 / 10 / 2012
Sóc funcionari. Us puc assegurar que desde les 8 de la tarda fins a les 8 del matí en que les oficines estan tancades, la gent deixa engegats ordinadors, faxs, impresores, i si es descuiden hasta l'aire acondicionat. ¿Sabeu quin malbaratament energétic suposa això? Fins i tot he vist ordinadors engegats durant tot el mes d'agost en que l'usuari estava de vacances. ¿Sóc jo qui l'ha de apagar?
Written by xtro at 09 / 10 / 2012


This forum has been assessed 228 times [Participate] [View the results for this forum]